בקשת הפטר בפשיטת רגל מגישים בהוצאה לפועל באמצעות עורך דין מומחה, במאמר הבא נסקור איך זה עובד ומה מגישים בטופס בקשת הפטר, ולבסוף איך לצאת מפשיטת רגל. זוהי בסופו של דבר המטרה…
הפטר בפשיטת רגל
ברוכים הבאים למועדון… אם הגעתם לכאן כנראה שנחשפתם ללקסיקון חדש שלא היה מוכר לכם: הליכי פשיטת רגל, הפטר בפשיטת רגל, איחוד תיקים בהוצאה לפועל, תביעה כספית, חשבון מוגבל, א.כ.מ., חשבון מעוקל, חדלות פירעון, הסדר חוב, פירוק חברה, צו עיכוב יציאה מהארץ ועוד ועוד. אתם נמצאים אולי במערבולת של חובות ואולי לפני נקיטת הליכי פשיטת רגל, הכול נראה שחור ולא מובן. אנו ננסה לעשות לכם סדר. פשיטת רגל הוא הליך שננקט נגד אדם, עסק או חברה שאינה יכולה לפרוע חובותיה. מי שהוכרז פושט רגל עד 15.09.2019 יכול לבקש הפטר בפשיטת רגל בהתאם לחוק הישן. הפטר בפשיטת רגל הוא צו שניתן על ידי בית המשפט שפוטר את פושט הרגל כמעט מכל החובות שנוצרו לפני שהוכרז כפושט רגל. כמו כן הוא פוטר אותו גם מחובות שהיה ניתן לתבוע כשפשט רגל. ההפטר אינו יכול לפטור אותו מתשלום קנס ולא מחוב של מזונות, אלא כן במקרים חריגים כאדם מבוגר או חולה.
מה מכיל טופס בקשת הפטר בהוצאה לפועל?
טופס בקשת הפטר בהוצאה לפועל מכיל קודם כל את פרטי החייב/מגיש הבקשה. כתובתו, מס’ זהות או דרכון, מס’ רישיון, טלפון פרטי בן/בת הזוג והילדים הגרים עמו.
מה עוד צריך לצרף כשמגישים טופס בקשת הפטר בפשיטת רגל?
- שאלון שהחייב צריך לענות עליהם – את השאלון מגישים בשני עותקים, חתומים בידי עורך הדין של מגיש הבקשה או על ידי פקיד ההוצאה לפועל.
- תצהיר המצורף לטופס בקשת הפטר בהוצאה לפועל.
- ויתור על סודיות – גם כתב הוויתור צריך להיות חתום בידי עורך הדין של המגיש או בידי רשם ההוצאה לפועל.
- תלושי משכורת של ששת החודשים הקודמים להגשת הבקשה.
- טופס 106 או דו”ח למס הכנסה.
- דו”ח הכנסות והוצאות של 12 החודשים שקדמו להגשת הבקשה.
- רשימה של נכסים שבבעלותו של החייב.
- רשימה של נכסים שמכר החייב או נתן במתנה לאחרים.
- אם יש לחייב רכב בבעלותו, עליו לרשום את פרטי הרכב.
- רשימת חשבונות בנק של החייב ושל בן/בת זוגו, וכן של ילדיו הגרים עמו, ולצרף לכך את תדפיסי ששת החודשים הקודמים למועד הגשת הבקשה.
- רשימה של פוליסות ביטוח הרשומות על שמו של החייב.
- פירוט של נסיעות לחו”ל ב-5 שנים שקדמו להגשת הבקשה, וכן פירוט מטרת הנסיעות.
ייתכן מאוד שיהיה כדאי בשלב זה לבקש ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ, אם קיים. אך על כך צריך להתייעץ עם עורך דין.
בקשת הפטר בלשכת הוצאה לפועל איך זה עובד?
בנוסף לכל האמור, יש מסמכים שאם לא מגישים אותם בעת הגשת הבקשה הם יכולים לעכב קבלת החלטה בתיק, או למנוע לגמרי אישור להפטר. אז לפני שמגישים בקשת הפטר חובה ללמוד ולבקש מידע מלשכת הוצאה לפועל איך זה עובד, או להתייעץ בעניין חדלות פירעון עורכי דין מומחים בעניין. מה למשל יכול לעכב מתן אישור להפטר? אם לא תוגש העתק מהחלטה על ההכרזה של בית המשפט כחייב מוגבל באמצעים, וכן אם לא תוגש העתק מחקירת היכולת שערכו לו לאחר שהוכרז כחייב מוגבל באמצעים, אלו הם רק חלק מהסיבות שיכולו לעכב החלטה של הוצאה לפועל. בנוסף, עורך דין מומחה מסביר לגבי הוצאה לפועל איך זה עובד: אם החייב אינו מגיש תלושי משכורת שלו או של בן/בת זוגו או של שאר הילדים הגרים עמו, זה עלול לעורר את חשדם לגבי הצהרת גובה ההכנסות שלו. כנ”ל גם לגבי הימנעות מהגשה של תדפיסי בנק אחרונים, או הימנעות ממסמך ‘אישור יתרות’ או ‘ריכוז יתרות’ כהגדרתן השונה בכל בנק – שבהן מופיעים פירוט של תכניות חיסכון, קופות גמל ועוד של הלקוח. אי המצאת המסמכים הנ”ל כאמור, עלולות לעורר חשד בדבר נכונות ההצהרות.
מי ומתי מאשרים בקשת איחוד תיקים הפטר
מי שמוסמך לאשר או לא לאשר קבלת ההפטר לאחר הגשת טופס בקשת הפטר בהוצאה לפועל הוא הרשם. אך הוא אינו יכול לקבוע אם יאושר התיק בסופו של דבר או לא. הרשם יכול גם לבדוק את היכולת הכלכלית של מגיש הבקשה. התשובה לבקשה מתקבלת לאחר כ-45 יום מעת הגשת הבקשה. את הבקשה ניתן להגיש באחת מ-6 הלשכות שבהן ניתנת החלטת ההפטר, גם אם מדובר במקרה של איחוד תיקים הפטר, אין חובה להגיש בקשת הפטר דווקא בלשכה שבה מתנהל התיק של איחוד תיקים הפטר יכול להתקבל בכל אחת מהלשכות. אך אם ירצה החייב לבקש את הבקשה דווקא בלשכה שבה מתנהל התיק של איחוד תיקים הפטר יוגש למחוז שאחראי על הלשכה בה מתנהל תיק האיחוד שלו. כגון חייב שתיק האיחוד שלו מתנהל בצפת, ורוצה שתיק ההפטר שלו ינוהל באותו לשכה, הוא יצטרך להגיש את בקשת ההפטר בלשכת ההפטר בנצרת עילית שהיא הלשכה המחוזית הממונה על לשכת ההוצאה לפועל של צפת.
איך לצאת מפשיטת רגל
כך או אחרת, בין אם הגיש בקשה לאיחוד תיקים בין אם לאו, בין אם הגיש בקשה להפטר בין אם לאו, אדם שפושט רגל, מחפש את הדרך ליציאה מרשימת אנשים בפשיטת רגל. זה מצב לא נעים ודורש מחשבה ותכנון על כל פעולה בסיסית וחיונית בחיים, זהו תהליך הגורר בעקבותיו הגבלות רבות וסרבול רב, כל פעולה בחיים בעיקר פעילות כלכלית דורשת התייעצות עם עורך דין. חשבונות הבנק של פושט הרגל מעוקלים ואין לו אפשרות לנהל חשבון בנק, השאלה הנשאלת ביותר היא איך לצאת מפשיטת רגל? כדי לענות על השאלה נשאל שאלה נוספת, כמה זמן אדם מוגדר פושט רגל לאחר שהוכרז ככזה? בעבר הגדרה פשיטת רגל הייתה יכולה להימשך יותר משמונה שנים, ואז השאלה איך לצאת מפשיטת רגל הייתה הרבה יותר קשה ומורכבת. כיום בעקבות רפורמות שונות שנעשו בעניין אפשר בעזרת עורך דין מומחה, בתוך שנה וחצי–שנתיים לבקש הפטר ולצאת לחיים חדשים באמצעות הליך מזורז, וזאת בתנאי שפושט הרגל מתאים את עצמו לכך, במשך הזמן שהוא מוגדר כפושט רגל, והוא מתנהג בזהירות מרבית. אז התשובה לשאלה איך לצאת מפשיטת רגל היא: תלוי מתי ואת מי שואלים…