מחיקת חובות לבעלי עסקים שנמצאים בהליכים שונים של פשיטת רגל יכולה להתבצע באופן עצמאי, כלומר שהחייב משלם בעצמו את החוב, ומצד שני, בדרך כלל בתיקים אלו מחיקת חובות לעוסק מורשה מתבצעת על ידי עורך דין חדלות פירעון וכונס נכסים. השאלה היא כאשר מחיקת חובות לחברה נעשתה באופן עצמאי לאחר שכבר מונו עורך דין וכונס נכסים האם הם מקבלים שכר טרחה הוצאה לפועל? כל התשובות במאמר הבא. וגם כמה ומתי משלם הנושה לעורך הדין שמייצג אותו מול החייב.
כמה עולה עורך דין מחיקת חובות לבעלי עסקים – פירוט לגבי כל הווריאציות והמקרים האפשריים
במאמרנו ניגע בסוגיית מחיקת חובות לבעלי עסקים וחברות וכן לעניין שכר טרחה הוצאה לפועל ועוד. רשות האכיפה והגבייה הממונה על הוצאה לפועל קבעה חלוקה דיכוטומית לשכר טרחה של תיק הוצאה לפועל ומחיקת חובות לחברה. החלוקה היא – שכר טרחה א’ ושכר טרחה ב’ לפי חוק הוצאה לפועל סעיף 10, וזאת בהתאם ובנוסף לתעריף המינימלי שהומלץ על ידי לשכת עורכי הדין בשנת תש”ס-2000. לפי חוק הוצאה לפועל הנ”ל עורך דין לענייני חובות שמייצג תיק של מחיקת חובות לעוסק מורשה בהוצאה לפועל זכאי לשכר עורך דין כפי שנקבע בתעריף המינימלי בסעיף 81 לחוק לשכת עורכי דין, 1961-תשכ”א. עם זאת, במחיקת חובות לבעלי עסקים ניתן להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל לקביעת שכר אחר.
מתי עורך הדין מקבל את שכר הטרחה בתיק מחיקת חובות לעוסק מורשה
שכר טרחה א’ יימסר לעורך הדין המייצג בעת פתיחת התיק, שכר טרחה ב’ יימסר לעורך הדין בעת ביצוע הליך הגבייה הראשון. התעריפים המדויקים של שכר הטרחה בתיק הוצאה לפועל או במחיקת חובות לחברה נקבעים למעשה לפי פרמטרים של מדרגות החוב וסוג התיק, לפי ההמלצות שנקבעו בלשכת עורכי הדין. כדי לקבל מידע מפורט יותר ואת הנוסח המעודכן של החוק בכל עת, תוכלו להתייעץ עמנו ותקבלו מידע מפורט וברור.
אם בוצעה מחיקת חובות לחברה לפני שעורך הדין הספיק לטפל בתיק האם הוא מקבל שכר טרחה?
בפסקאות הקודמות דיברנו על שכר הטרחה לעורך הדין מצד הנושה כעת נדבר על שכר טרחה הוצאה לפועל מצד החייב, ננסה לפרט את תקנות ההוצאה לפועל לגבי שכר טרחת כונסי נכסים ועורכי דין. בדרך כלל בהליכי הוצאה לפועל ממנים עורך דין חובות שיטפל בתיק בכללותו ולאחר מכן כונס נכסים שיטפל במכירת הדירה. לעיתים קורה שאדם משלם את חובו בשלב מוקדם, לפני שעורך הדין החל לטפל בתיק או לפני שכונס הנכסים הספיק למכור את הדירה, אך עדיין הם זכאים לסכר טרחה עבור עבודתם, לכן לפי החוק, גם אם פרע החייב את מלוא החוב עד למינוי כונס הנכסים או שבוצעה מחיקת חובות לבעלי עסקים, עדיין הוא יצטרך לשלם את שכר הטרחה לכונס הנכסים ולעורך הדין המטפלים בתיק.
ונסביר: בתיק הוצאה לפועל צריך החייב לשלם את מלוא החוב לנושה, אולם מותר לו לערוך מחיקת חובות לעוסק מורשה או חלק מהחוב, ואז הסכום החלקי שנותר בחובה ביניהם הופך להיות ‘מלוא החוב’. אך מכיוון שכבר נפתח תיק בהוצאה לפועל ולאחר מכן אף ממנים כונס נכסים, צריך עורך הדין לקבל את שכרו. שכר הטרחה לפי החוק הוא 10% מהחוב שבפיגור אך לא פחות מ-1900 ₪ ולא יותר מ-12,000 ₪.
שכר טרחה הוצאה לפועל
עד כה דיברנו לגבי שכר טרחה הוצאה לפועל של עורך דין לסגירת חובות, כעת לגבי שכר טרחה של כונס נכסים במחיקת חובות לחברה. אם כבר מונה כונס נכסים ורק אז שילם החייב את החוב, אם לא עברו 90 יום ממינוי הכונס יקבל הכונס 10% מהחוב שבפיגור או 10% מהסכום שנפרע, לפי הנמוך מביניהם, אך לא יותר מ-12,000 ₪. למרות שהוא לא ביצוע בפועל מחיקת חובות לעוסק מורשה. אם נפרע החוב לאחר 90 יום ממינוי הכונס ועדיין לא מצא הכונס קונה לדירה הוא יקבל את השכר האמור לעיל בתוספת אחוזים הקבועים בחוק בהרחבה.
אם הכונס הוא זה שמכר את הדירה והוא זה שביצע מחיקת חובות לבעלי עסקים המעורבים בתיק גם אז הוא יקבל את שכר הטרחה בשיעור האמור בתחילת הפסקה אך בתוספת אחוזים נוספים. תוכלו להתייעץ אתנו בהרחבה בעניין זה.