הוצאה לפועל הינו הגוף במדינת ישראל האמון על גביית חובות של אנשים שחייבים כסף לזכאים / לנושים, באמצעות פסק דין של בית המשפט או שך בית דין המוסמך לכך באופן רשמי וכן גביית חובות של משכנתא או צ’ק שניתן וחזר ועוד. נקרא גם בראשי תיבות – הוצל”פ. הפעילות של ההוצאה לפועל מעוגנת בחוק על פי דיני ההוצאה לפועל.
מה זה הוצאה לפועל?
רשות ההוצאה לפועל היא בדיוק הגוף הרשמי שהוקם על ידי המדינה בכדי לטפל ולהוציא לפועל את דיני וחוקי ההוצאה לפועל, התשכ”ז-1967 והתקנות שתוקנו מכוח החוק. רוב סוגי הגבייה במדינת ישראל נמצאת בסמכות ההוצאה לפועל אם כי לא הכול. אם מדובר בפסק דין שאינו רק כספי כגון צו מניעה, לא תהייה להוצאה לפועל סמכות לגבות את החובות שבמסגרת צו המניעה.
כאמור, ישנם חובות שלא ההוצאה לפועל מטפלת בהם אלא בית המשפט בעצמו מכוח דיני ביזיון בית המשפט, כמו כן ישנם פסקי דין בגירושין שמי שמטפל בחובות הנובעות בתיק הוא בית הדין הרבני ולא ההוצאה לפועל. דרך נוספת לגביית חובות היא לפי דיני פשיטת רגל. דרך זו היא מנוגדת לשיטת הגבייה דרך הוצאה לפועל, מכיוון שכאשר חייב מוכרז כפושט רגל מעוכבים נגדו כל הליכי ההוצאה לפועל וכאשר הוא מקבל הפטר, ההוצאה לפועל אינה יכולה לגבות עוד את חובותיו.
ישנם כמה סניפים של ההוצאה לפועל ברחבי הארץ ניהול הסניף הוא על ידי רשם ההוצאה לפועל המקומי. תפקידו של הרשם הוא מנהלי, הוא צריך לדאוג שיבוצעו פסקי הדין ובמילים אחרות שישולם החוב. הכלים החוקיים של ההוצאה לפועל לגביית חובות הן צו עיקול, צו תשלום, פקודת מאסר ועוד.
הוצאה לפועל – מונחים והגדרות
בנוסף לרשם ההוצאה לפועל ישנו גם את מנהל לשכת ההוצאה לפועל. מנהל זה מתמנה על ידי שר המשפטים ותפקידו להוציא לפועל את הוראות הרשם. ההגדרות הם מאוד פשוטות – הזוכה הוא מי שאמור לקבל את הכסף, כלומר שחייבים לו כסף ואילו החייב הוא האדם שחייב לשלם את הכסף לזוכה.
בנוסף לזוכה ולחייב ישנו גם ה’מחזיק’ – הגדרה זו מתכוונת לצד ג’ שמחזיק בנכס של החייב והזוכה רוצה לקבל לידיו את החזקה על הנכס הזה מכוח החוב.
מונחים נוספים של ההוצאה לפועל הינם:
עיקול מטלטלין, עיקול מקרקעין, עיקול בידי צד שלישי, כינוס נכסים, ביצוע בעין, עיכוב יציאה מן הארץ, צווי הבאה וצווי מאסר.
- ‘עיקול מטלטלין’ – הינו צו המאפשר לעקל נכסים מטלטלין של החייב ולמכרם לכל המרבה במחיר על מנת לשלם מהתמורה את החוב או חלקו. כלים בסיסיים הנצרכים לניהול חייו התקינים של האדם לא ניתן לעקל, כמו כן כלים שהוא נדרש להם לצורך עבודתו אין ההוצאה לפועל יכולה לעקל (זאת במקרה שאינם שוות מעבר לסכום מסוים המופיע בתקנות), תשמישי קדושה ועיטורי צה”ל גם הם אינם יכולים להיות מעוקלים על פי חוק.
- ‘עיקול מקרקעין’ – הוא עיקול המוטל על נכסי נדל”ן של החייב על ידי מכירתם לכל המרבה במחיר ותשלום החוב או חלקו מהתמורה המתקבלת. אם הנכס המדובר משמש כמקום מגוריו של החייב לא יתאפשר לעקל את הנכס עד שידאגו לו לדיור חלופי.
- ‘עיקול בידי צד שלישי’ – עיקול נכסים של החייב הנמצאים בידי צד שלישי כגון יתרה בחשבון הבנק או חוב עתידי וכו’.
- ‘כינוס נכסים’ – נכס שניתן לנהלו ולהכניס רווחים לקופת החייב, במצב שמימושו המיידי יביא להפסד או לתמורה נמוכה מדי. דוגמה לנכסים כגון אלה – דירה שניתן להשכיר, מכונה או מפעל המניב רווחים, חברה שניתן להמשיך לנהל, או מניות של חברה שניתן להמשיך להפעיל וכדומה. במסגרת כינוס הנכסים מתמנה נאמן מטעם הזוכה שהוא בדרך כלל עורך דין חדלות פירעון והוא מנהל את הנכס לטובת קופת החוב.
- ‘ביצוע בעין’ – העברת נכס של החייב לבעלות הזוכה. כאשר צו ההוצאה לפועל אינו מקוים על ידי החייב ניתן להפעיל נגדו סנקציות של ‘צווי הבאה וצווי מאסר’.
להרחבה ועזרה בתחום ההוצאה לפועל, בצעדים הראשונים של הליך פשיטת רגל או לקבלת פרטים ומושגים בחדלות פירעון צרו עמנו קשר כבר עכשיו.